Yhdistys

Viikinkiajan laiva ry:n historia

Viikinkiajan laiva ry perustettiin vuonna 1997. Projektin alullepanija Dirk Schneider oli jo jonkun aikaa pähkäillyt miten Suomeen saisi elävää muinaisuutta. Kaikki sai oikeastaan alkunsa siitä, että Dirkiä alkoi harmittamaan se ettei Suomessa ihmisillä useinkaan ole kovin hyvää kuvaa siitä, miten esi-isämme elivät viikinkiajalla.

Mikä sen sopivampaa kuin aloittaa Suomen viikinkiajan elävöittämistä juuri siitä, mikä itse asiassa on koko viikinkiajan symboli, eikä vain Skandinavian viikingeille, vain myös meidän hämäläisille, (varsinais-)suomalaisille ja karjalaisille heimoillemme.

Rakennustyöt kestivät kaksi vuotta. Rakentamista sponsoroi rahallisesti Helsingin Kulttuurivuosi 2000-säätiö. Materiaali on suureksi osin saatu lahjoituksina metsänomistajilta ja yksityisiltä joita tässäkin haluamme kiittää anteliaisuudesta ja suuresta kiinnostuksesta projektiamme kohti. Itse rakentaminen suoritettiin työllistämisprojektina ja talkootöillä.

Toukokuussa vuonna 1999 koitti suuri hetki jolloin alukselle annettiin nimi Sotka Kalevalan luomisrunossa olevan vesilinnun mukaan ja laskettiin vesille Helsingin Vuosaaressa.

Vuodesta 1999 lähtien on Sotkan vanaveteen siis kerääntynyt monta meripeninkulmaa ja parin kesän totuttelemisen jälkeen alkoi raakapurjeen käsittely mennä jo melko kohtuullisesti. Sotkaa on kokeiltu kaikissa mahdollisissa sääolosuhteissa. Hikoiltu airoissa kesäisinä pläkäpäivinä. Soudettu 15 m/s vastatuulessa raekuuron alla ja luovutettu vasta kun emme jaksaneet enää soutaa tasavauhtia vierellä olevan pohjoisviitan kanssa, vaan se lähti ohittamaan meidät. Ollaan useaan otteeseen saavutettu Sotkan runkonopeutta. Luovittu yhdentoista m/s tuulessa (ja tehty matkaa). Avattu uraa jäätyneen lahden halki ja jopa peruutettu 100 metriä kuuden solmun vauhdissa ilman peräsintä. Sattuipa kerran, että saunakin ohitti meidät. Tosin sillä oli perämoottori eikä purjeesta ollut silloin meille apua.

Purjehdukset

Keskeisin osa meidän toiminnassamme on tietysti purjehdus. Purjehduskauden aikana pyritään siis olemaan vesillä niin paljon kuin vain mahdollista.

Osallistumme useaan merelliseen ja historialliseen tapahtumaan eri puolilla Suomea kuten Meriviapori, Hämeenlinnan keskiaikamarkkinat, Pukkisaaren muinaismarkkinat jne.

Kesän kohokohta on yhdistyksen viikkopurjehdus, jolloin omalla porukalla purjehditaan milloin missäkin, aikaisempina vuosina olemme purjehtineet mm. Helsingistä Vironsalmelle ja Ahvenanmaalta Helsinkiin.

Talkoot

Sotkan huolto ja ylläpito hoidetaan jäsenten vapaaehtoistyönä toteutettavina talkoissa, joista sovitaan erikseen tarpeen mukaan, pääasiassa painottuen kevääseen ja syksyyn.

Talkoot ovat avoimet myös kiinnostuneille ei-jäsenille ja ovat erinomainen tapa tutustua toimintaamme, esimerkiksi harkitessasi mahdollista jäseneksi liittymistä.