2017 Airotalkoot

Sotkan airot olivat huvenneet parin viime vuoden aikana ja jos mielimme elokuussa purjehtia Salmeen tarvittiin airoja lisää. Paras aika kaataa airopuut olisi talvella, mutta kuten menneinäkin aikoina, kun airon tarvii nyt, niin sen tarvii nyt.

Kokoonnuimme Rauhan tilalla Hollolassa heinäkuisena viikonloppuna puolen tusinan hengen reippaalla talkooporukalla. Tarkoituksena oli tehdä airoja, osa tiesi jo miten ne tehdään, osa oli oppimassa miten airo syntyy. Näin taito kulkee polvelta toiselle toiminnassa.

Airopuina meillä oli 12-15cm paksuja suoria kuusia. Airojen mitaksi tuli noin 470cm, joka on hieman olemassaolevia airoja lyhyempi. Josko aavistuksen lyhyempi airo olisi ketterämpi laivassa?

Puut katkottiin ja niihin tehtiin pari viiltoa moottorisahalla. Sen jälkeen työ tehtiin kirveellä, kuorimaraudalla eli vetopuukolla sekä veistotaltalla tai höylällä. Kirveellä airo sai karkean muotonsa, jonka jälkeen vartta ja lapaa muotoiltiin kuorimaraudalla. Myös puinen höylä osoittautui loistavaksi vaihtoehdoksi loppuvaiheessa kuorimaraudan lisäksi. Jyrkempiin pintoihin veistotaltta oli loistava ja pahimpiin oksiin puri käsisaha.

Talkooporukka oli reipas ja työ mukavaa, joten teimme pitkähköä päivää, välissä nopeasti syöden. Missään vaiheessa ei kuitenkaan tullut ahdistusta saadaanko airoja valmiiksi ja iltaisin odotti kaikkia puusaunan pehmeät löylyt.

Yhteensä teimme talkoissa viisi airoa ja ideoimme tulevia retkiä ja tapahtumia yhdessä. Viimeiset talkoolaiset lähtivät sunnuntaina iltapäivällä kohti kotia onnellisina hauskasta ja tuloksekkaasta viikonlopusta.